Arduino

Wat is Arduino ?

Arduino UNO

Een Arduino is een bordje dat je met heel wat componenten kan verbinden, bvb lichtjes, motors, luidsprekers, knopjes, thermometers, noem maar op. Op deze manier kan je eigenlijk zelf machines of robots bouwen. Je bedenkt eerste welke machine je maken wil, dan bouw je deze en vervolgens vertel je de microcontroller (de hersenen op het bordje) hoe dit zich moet gedragen.

Binnen Arduino gaan we er van uit dat je reeds met Scratch en Arduino gewerkt hebt, als dat nog niet zo is begin je best daar mee.

Arduino omgeving installeren

Je hebt natuurlijk eerste een Arduino bordje nodig, binnen CoderDojo gebruiken we een bordje dat Arduino Uno heet. Dit komt in een kit met heel wat extra componenten die je allemaal met de Arduino kan verbinden. Maar om de Arduino te controleren heb je eerst wat software nodig op je PC:

Windows

  • Ga naar http://arduino.cc/en/Main/Software en download Arduino 1.0.5 voor jouw platform
   • Linux gebruikers kunnen gewoon Arduino installeren (bvb apt-get install arduino)
  • Connecteer jouw bord met een USB kabel
  • Windows zal waarschijnlijk zeggen dat hij de driver niet kon vinden, in de device manager selecteer de driver zelf voor de Arduino UNO. De driver zit in de 'drivers' map waar je de Arduino IDE geinstalleerd hebt.
  • Vervolgens kan je in Extra->board je bord (Arduino UNO) en in Extra->seriele poort selecteren langs waar je PC met je Arduino kan praten.

Verder links:

Linux

  • Installeer de Arduino IDE (bvb apt-get install arduino) of download een versie van http://arduino.cc/en/Main/Software
  • Start 'arduino' en dit zou moeten werken.
   • De USB driver is standaard aanwezig, indien problemen kan dit te wijten zijn aan permissies van de gebruiker (kan deze aan de seriele poort ? Zit de user in de dialout groep ? )

Mac

Installatie testen

Vervolgens kan je, je installatie testen door volgend programma in te geven:

Druk vervolgens op de compileer ('v') knop en vervolgens op de upload (->) knop en je zal de LED naar de L op je Arduino elke seconde zien aan en uit gaan.

Tip

De Arduino IDE is ook in het Nederlands beschikbaar, indien deze in het Engels zou staan kan je gaan naar File -> Preferences en daar 'Editor Language' wijzigen. Je dient de Arduino IDE wel nog te herstarten voor alles in het Nederlands staat.

Let wel, enkel de taal van de menu's en de boodschappen op het scherm wijzigt, de code die je typt zal nog steeds hetzelfde zijn (setup(), loop(), if, for, while e.d.).

Projecten

Voor de mama's en papa's: Wat is Arduino ?

Arduino (arduino.cc ) is een open hardware platform. Een lastige manier om te zeggen dat Arduino een verzameling van circuit borden is, en een stuk software dat het gebruik van deze circuitborden (in het algemeen) maar de microcontroller (de sturing zeg maar) in het algemeen). Dit laat op een laagdrempelige manier (zowel technisch als naar kost) toe om met elektronica te experimenteren. Arduino is een open platform, dat wil zeggen dat de schema's vrijelijk beschikbaar zijn en dat iedereen zijn eigen Arduino varianten kan maken, maar dat ook iedereen alle informatie omtrent het platform ter beschikking heeft. Het werken met Arduino combineert het zuivere programmeren met de fysieke realiteit, zo wordt naast de vraag 'welke logica/sturing is er nodig' ook gezocht naar de vraag 'hoe moet ik interfacen met de fysieke wereld' (bvb welke sensoren/actuatoren heb ik nodig ?). Verder is de taal waarin Arduino ontwikkeld wordt een (sterk versimpeld) derivaat van C++. Maar dit impliceert wel dat een iets rigidere syntax aangeleerd dient te worden en dat keywords gebruikt worden uit het Engels.

Dit is ook de reden waarom Arduino's vaak in kits verkocht worden met een ganse set componenten erbij.

Men is hier vaak bezig met elektriciteit, dus het kan geen kwaad om een oogje in het zeil te houden, er wordt echter steeds met zwakstroom gewerkt, meestal geleverd uit de USB poort. Het enige dat wel eens kan en zal gebeuren is dat een component sneuvelt doordat deze verkeerd aangesloten werd (bvb foutieve polarisatie van elco's of geen stroombegrenzing op een LED).

Los van de Arduino kit (de oefeningen worden erop afgestemd om zo goed mogelijk gebruik te maken van de materialen in de kit) en een computer zijn geen extra benodigdheden nodig. Doch kan een multimeter altijd helpen bij het zoeken van problemen in een schakeling.

Een aantal algemeenheden staan uitgelegd op Wat is me dat allemaal (beginners) en Wat is me dat nog meer (gevorderden)